zagrebačka trilogija
Blog - siječanj 2011
srijeda, siječanj 12, 2011
...broj je nezaposlenih u lijepoj našoj. Vlada, na čelu sa oktroiranom predsjednicom, vrlo je optimistična. Nakon senzacionalnog rasta BDP-a od 0,2%, za kojeg se nedugo od objave uspostavilo kako se radi o statističkoj greški, kao što su realni (čitaj: oni koji nisu u ili uz HDZ) ekonomisti to i najavljvali, najnovija je potvrda optimistima iz kriminalne organizacije predviđanje novina The Economist o ovogodišnjem rastu od 2%. Sve sami stručnjaci iz vlade, odmah su se brže bolje provirili glavima preko ramena svoje predsjednice i fotografirali uz potpis, "evo vidite, potvrđuju što ja govorim dok mi se vi podsmjehujete" kao  da je taj rast već potvrđen, a ne samo od pitajbogakojeg ekonomista predviđen. Ono što ja želim predsjednici i njenim dupeliscima, jesu nova iskustva, koja dijele mnogi od onih pobrojenih u naslovu.
 
Tako će na primjer, kada jednom ispred prezimena Kosor neće stajati prefiks predsjednica, već će biti samo jedna od očajnika što se mjesečno javljaju u Zvonimirovoj, kako bi im referent sliježući ramenima savjetovao što češće javljanje na oglase i kako bi stekli uvjete na mjesečnu naknadu, koju je novo prijavljena gospođa u nekoliko navrata smanjivala, a nije dovoljna za osnovne tjedne životne troškove. Nadam se i da će nakon višemjesečnog, ili pače višegodišnjeg krpanja kraja s krajem, nakon bezbrojnih neplaćenih računa, po novom zakonu o ovrsi, FINA u koju su prethodno skučeni rođaci i kumovi njenih ministara i stranačkih drugova, a koja je novu ulogu dobila kako bi se opravdalo njeno postojanje osim već postojećeg zadatka prikupljanja financijskih izvještaja tvrtki, da će upravo ta FINA blokirati njene tekuće račune na koje kapne pokoja kuna od krvavo zarađenih honorara (iako ne vidim tko bi i zašto gospođi Jadranki uplatio legalni honorar, obzirom na vještine koje (ne)posjeduje), pa kada poželi saznati tko je to učinio, mora danima obijati vrata poslovnica agencije kako bi doznala da je za takvu informaciju potreban pisani zahtjev, na koji će odgovoriti kad stignu obzirom na 600.000 predmeta.
 
Nadam se da će i nakon stotinjak poslanih molbi na natječaje za zaposlenje, među kojima je i onaj baš za radno mjesto u FINA-i, na koje uglavnom nema nikakvog odgovora, nakon bijednih, ponižavajućih nekoliko razgovora na koje je pozovu, doznati da je prestara za radno mjesto u nabavi, na primjer ili uvozu, ili za nošenje plinskih boca po stanovima - nevažno, već sa četrdeset i nekoliko, a kamo li s njenih zrelih 58.
 
Pa će naučiti  da su banke najveće zlo, da ti nude novac kad ti on ne treba, ali kad ga prvi put zaista zatrebaš, onda će ti oduzeti i ono malo što ti je još preostalo. Naime, kad ostaneš bez posla, bez stalnih primanja, banka će odmah ukinuti tvoje dozvoljene minuse, ukinuti kartice. Zagrebačka banka, Privredna banka, ma sve su to nemili stranci koji su pokupovali svetu hrvatsku imovinu, gadovi bešćutni. No zato Hrvatska poštanska banka, jedina u hrvatskom vlasništvu, zamašnjak hrvatskog gospodarstava, nakon što je temeljito opljačkana bez ikakvih posljedica, toliko će uporno nezapolenom građaninu slati opomene vrijednu po 160 kuna svaku, da će bijedu od dvjestotinjak kuna na računu u nekoliko mjeseci pretvoriti u nedozvoljeni minus od tristotinjak kuna, i prijetnju ovrhom. Ne, taj zamašnjak hrvatskog gospodarstva, neće zatvoriti račun, neće ga niti staviti u stanje mirovanja, nego će uz opomene računati i goleme godišnje realne (!!!) troškove održavanja. Poželite li ga zatvoriti sami, morat ćete ispisati stranice i stranice obrazaca i naravno, podmiriti sav minus. Sve to komunicirajući s prokleto bahatim i neljubaznim rođakom nekog od Jadrankinih stranačkih drugova, s jakim bosanskim akcentom. Odavno su smradovi naučili da svoje ne treba uhljebljivati (ili hedezeovci ukrušuju svoje?) na mjesta podložna izbornim promjenama, već ovakava kako što su banke, agencije, komunalna poduzeća, nastavite niz...
 
Što sad, upitat će se Jadranka s od FINA-e blokiranim  računima. Kako djetetu platiti gablec u školi? Kako platiti telefonske račune, struju, grijanje?. Pa zaboravio sam! - njen je sin znanstveni novak i honorarni suradnik na HTV-u koji nije dobio raskid ugovora za razliku od mnogih. Ajde, bar je to lakše, nema brige za malog. Ali što ćemo s računima za komunalije? A nekako ćemo. Staža se nakupilo, godine starosti su tu, možda je rješenje mirovina. Ups! - baš u mojem su mandatu postroženi uvjeti za odlazak u prijevremenu mirovinu, a crkavica koju bi uprihodila i nije bogznakoliko veća od naknade s "burze" - pomislit će promrznuta Jadranka umorna od obijanja vrata financijskih institucija i moljakanja odgoda naplate potraživanja - a onaj koji ZNA, jebemumišamalog, zaglavio u Salzburgu. E moj Ivo, kud nisam i ja za tobom pošla - razmišlja tako ona u jednosobnom stanju bez grijanja koje joj isključili nakon poslijednje ovrhe.
 
Nažalost, sve to u 2011. neće se dogoditi. Neće biti ni izbora, jer će biti nakon potpisa pristupnog ugovora s EU. Neće biti ni ugovora ove godine. Niti referenduma na kojem bi nas eto, možda netko upitao želimo li to uopće. 
 
Neće biti ni Fadila Hadžića čija su nam djela bar ponekad ulijepšala večer svojom britkom duhovitošću izvedbama u Kerempuhu. Neće biti ni osmjeha, ni virtuoznog prebiranja po vibrafonu Boška Petrovića u svojem klubu.
 
Neće biti, po svemu sudeći, ni Radija 101. Sve ono što nisu uspjeli Tuđman, Pašalić, Grubišić i Pavić, uspjeli su sami. Istina uz prešutnu asistenciju Jadrankinih sranačkih i nestranačkih (vidi pod gradonačelnik) drugova ali jebiga, svi mladi revolucionari kad odrastu, više vole materiju od ideje.
 
Tako je ova godina počela usrano.
 
No preostala je nada (Nada je već odavno u stečaju). Da će Jadranka i drugovi u slijedećoj, steći neka nova, gore opisana iskustva. Makar brojka iz naslova bila i za 220.000 veća.
lostways @ 10:24 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare