zagrebačka trilogija
Blog - listopad 2007
utorak, listopad 23, 2007
Taman kad sam malo došao k sebi od pretprošlog vikenda i uspio posložiti misli, primio sam na mail službeni poziv za trimera glavnog jedra na brodu Soul, na regati. Od 1. do 4. 11. Jao, jao. Kaj sad?

S jedne strane, utisci sa zadnjeg druženja se još nisu ni slegnuli, još uvijek davim sve oko sebe s pričama o i oko druženja vezanog za jedrenje...kad ovo. Gdje je problem? 
Pa, obično praznike provodima s mojom malom, ali skladnom i sretnom obitelji. Ne obično, nego bez izuzetka. Drugo, to je u pravilu uvijek u Novalji. Grobove najdražih obiđemo dan ranije i uputimo se dolje. 
Dvojba. Obitelj ili ja? Koliko se god mi fulirali, uvijek imamo takve dvojbe. Jako smo plemeniti na riječima, ali kad dođe stani-pani, onda dvojba....a?

Uglavnom....odgovor, odnosno prijavu moram potvrditi ili stornirati do kraja tjedna. Već unaprijed sam naznačio pozivatelju: "stari, kod mene ti je situacija, ti znaš i sam, da idemo svi ili nitko." U prijevodu, ili će family sa mnom ili ja s njima. Situaciju ću pokušati riješiti tako,  da nađem nakakav apartman ili slično u blizini marine, gdje ćemo biti zajedno. Vrijeme provedeno na samom brodu u tom slučaju neće biti problem. Ima još roditelja s djecom dolje, pa će  maleni imati društvo. Dragoj će možda biti mrvu dosadno, ali imati će priliku biti puno s mišem, čega nikad dosta, a ona me i podržava u mojim akcijama, pa to neće biti problem. To ti je ljubav. Napravio bi i ja njoj.

To je teorija. Ako uspije super. Ako ne? - život ide dalje....
lostways @ 13:54 |Komentiraj | Komentari: 43 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 22, 2007
Lijepo vas molim, da ako već MORATE paliti zadnja svjetla za maglu, kada naiđe auto iza vas, odnosno kada u retrovizoru ugledate prednja svjetla nekog drugog, tada ih ugasite. Naime, sasvim je izvjesno da i taj vozač vidi vas. I nije ga potrebno učiniti slijepim.
Vratio sam se maločas iz Varaždina. Mrak, kiša k'o iz kabla, vjetar bočni. Prilično jak. Promet relativno gust za ovo doba dana. Vozači s uključenim stražnjim svjetlima za maglu, više ugrožavaju sigurnost prometa nego oni koji ne gase farove pri mimoilaženju s drugima (na autoputu). Kog' će vraga ta svjetla, još kad i nema magle. U kombinaciji s vodom koja se diže s ceste, to jarko crveno svjetlo stvori dojam neprozirnog crvenog zida. Pa i da je magla, OK, uključi, ali kad netko naiđe odostraga,  U G A S I !!! I po magli, postižu kontra-efekt. Dakle. Ta svjetla služe za obilježavanje pozicije u uvjetima mizerne vidljivosti, ali kada se netko približi odozada, potrebno ih je ugasiti, jer ste viđeni, a ovaj vas ne može zaobići jer od tog idiotskog svjetla ništa ne vidi.
Ovo se odnosi na sve debile s upaljenim maglenkama kad magle nije bilo, koji su putovali u Varaždin danas između 18.30 i 19.30. A ima ih mnogo.


Sad sam se ispucal pa mi je malo lakše.....

lostways @ 21:48 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
Iako sam čvrsto odlučio da neću ni primirisati blogeru dok ne pozavršavam sve kataklizmično nagomilane poslovne probleme, za*ebo sam. Ovisnost je ovisnost, da nije ne bi se tako zvala...
Pa onda samo kratko.....
Ovaj sam vikend nevoljko putovao u Novalju. Bura, bura, bura. Kaić nisam mogao ni privući obali.
Ali postojao je dobar razlog za put. Zeleno zlato. Došlo je vrijeme za berbu, a ja kao pravi novaljski zet, ne mogu ne sudjelovati. I tako, pobrali smo 200-tinjak kila maslina, probrali, danas će dragi rođaci nositi ih zajedno sa svojima u Lun na prešanje. Berba je maslina sasvim ugodno iskustvo, jer je vesela, pjeva se i zafrkava. Još da nije olujna bura.....
Samo mala ilustracija, veselih berača maslina uz prigodnu..."...kad se male ruke slože, sve se može, sve se može....a to znači, da smo jači, kad se skupimo u zbor........"
 
lostways @ 09:06 |Komentiraj | Komentari: 23 | Prikaži komentare
petak, listopad 19, 2007
Kao što obećah....evo i malo materijala... sorry na delay-u, ovo je bio rijetko stresan tjedan....Valjda tako mora biti....
Prvo filmić....jurnjava u orcu, bura ca 30 čvorova....


Pa onda par fotki.....

Prvo. Priprema za isplovljavanje ili ti sastanak posade....atmosfera...opuštena....pivica, Karlovačka

Dalje...gužva pred start...obratiti pozornost na udaljenost među brodovima, dignuta jedra i ugašeni motor....


dio posade u predahu između dvije regate....atmosfera, opuštena....pivica Beck's....opuštanje na vezu nakon regate....atmosfera opuštena...podjebavanje između posada...smijeha do iznemoglosti....


regatavanje 'oće ogladnit'...........kao što se može primjetiti, malo je, odnosno ni jedna fotka nije napravljena tijekom plovidbe (izuzev onog filmića s početka). Razlog je to što se za fotkanje nema vremena. Svi su zauzeti. Stoga, još nekoliko prizora bez komentara....


lostways @ 13:49 |Isključeno | Komentari: 23 | Prikaži komentare
srijeda, listopad 17, 2007
Whow! Dosad sam mnogo puta jedrio, ali ovako nešto....
Ovo proteklih nekoliko dana, ima veze s onim što sam doživljavao jedrenjem, onoliko koliko jutarnja vožnja na posao ima veze s formulom 1.
Valjda nisam pažljivo slušao, kada sam pozvan na vikend jedrenje, pa sam prečuo da se radi o treningu za regatu. Pa sad, postoje dvije osnovne vrste regata: navigacijska i na štap. Ova prva, otprilike je start u npr. Splitu, pa tko prvi do Visa. Druga je pak, jurnjava jedrilicom između bova u radijusu nekoliko milja. Na navigacijskoj sam regati sudjelovao, i svodila se otprilike na jedrenje i usputno ispijanje pogoleme količine piva. Ova druga nasuprot, za mene je nevjerojatno otkriće. Pa pođimo redom. Okupljanje u petak predvečer u marini. Posade se okupljaju, pridružuju se brodovima (ovdje se radilo o jurilicama Salona 37R - gdje R znači racing) i skiperima, pa se u nevjerojatno frendly atmosferi se dogovaraju sutrašnje aktivnosti. Ujutro, oko 9, okupljnje u prostorijama kluba, ispijanje kavice i proučavanje prognoze. Prognozaa je usrana. Bar ja tako mislim. Griješim. Upororenje, vjetar sjeverni i sjeveroistočni (BURA) s udarima do 60 čvorova (stotinjak km/h). U kurac, komentiram, usrane smo sreće, ništa od plovidbe....Svi se pogledi začuđeno okreću prema meni. What? - kako ne isplovljavamo, jedino baš nije povoljno za treninig, učenje finesa i sl. Adrenaliski udar počinje. Isplovljavamo i odmah nakon nekoliko trenutaka dižemo jedra. Nismo se udaljili od marine ni pola milje, kad prvi reful. Skiper viče pusti glavno, pusti glavno (jedro)...Bum preletava kokpit, a meni (tada na trimu genove) kao za peh konop zapetljan oko vinča i manice. (manica=ručica vinča). Brod se naginje do maksimuma, ograda (zajedno s mojom nogom na njoj) u moru....netko mi priskače u pomoć, konop je pošten, genova otpuštena. Gotovo. Moja očekivana reakcija na događaj bi bila spuštanje jedara, paljenje motora i lagani "curik" u marinu. Klinac...idemo dalje. Počinje ludilo. Jurnjava po rogozničkoj vali, s 30-ak čvorova vjetra u orcu. Sad smo već uigraniji pa refule od 50-ak čv. relativno vješto kompenziramo s otpuštanjem jedara. Zima je ko  na sjevernom polu, a ja se znojim, dlanovi mi bride (rukavicama usprkos) od natezanja konopa. Idemo, manovra.....trimamo jedra, dovikujemo se ali se jedva čujemo od fijuka vjetra i pljuskanja valova. Bura diže. Kratimo genovu. Glavno ostaje (na moju muku...sad sam trimer glavnog jedra i svakih deset sekundi moram otpuštati i natezati ga natrag). Pripremi manovru (viru, okret...)! Spremni?! - spremni. Vira! Bum preleće kokpit, genova popušta, trimer 2 navlači konop kao lud...zvuk vinča....gotovo! Tri minute vremena za udahnuti zraka i......Pripremi manovru! Ispočetka....
Uplovili smo u 5 fizički iscjeđeni do krajnosti, mokri, ali s osmjesima na licima.....jedva čekam jutro. Slažempo konope, spremamo brod za noć.....okupljanje u kokpitu, pivice u ruke pa analiza dana. Tko je gdje pogriješio i zašto. Zakasnio ili uranio. Sutra će biti bolje.....Pred udarima hladne bure, povlačimo se u salon i vadimo kobase, špek, luk (ne, ovdje se ne jede riba...) režemo, komentiramo, umiremo od smjeha.....Savršen dan. Život je lijep....

*nastavak, kao i fotke kad malo poredim obaveze........
lostways @ 08:41 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 15, 2007
...iz Kremika. Više o fantastičnom jedrenju u srijedu kad se vratim......
lostways @ 19:57 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
petak, listopad 12, 2007
Neplanirano sam jučer završio na koncertu u "Ciboni". Srećom. U zadnje vrijeme, jedna od boljih akcija...Dakle. Bryan je u jebenoj formi, kao da nema 100 godina. Band, na stageu sam u jednom trenutku izbrojao 11 ljudi. Ozvučenje, odlično. Zapravo, pri sam put bio u "Ciboni" na koncertu, i moram reći da je to sjajan koncertni prostor. Najviše me se dojmila (očekivano) izvedba All Along The Watchtower. Atmosfera, sjajna, rasplesana, dvorana puna upravo koliko treba. Popunjena, a opet puno prostora, za čagu. Tak da sam se i isčagal i za slijedeću godinu. Ekipa većinom debelih 30+,  vrlo malo mlađih, tek pokoja cura. Sreli smo, draga i ja, neke stare frendove, pa smo si "spili" par pivica, i poslije koncerta još "par" pa mi je sad malo teške...
Evo kaj sam snimio mobitelom....samo tračak atmosfere...


lostways @ 09:29 |Komentiraj | Komentari: 39 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 11, 2007
... me spopalo. Valjda i dan. Čak me i činjenica da sutr idem na trodnevno jedrenje ne veseli.....Kaj ja znam. Valjda ima takvih dana.  Neki dan kod paligasca i danas kod torone naletjeh na Cohena.
Pravi ugođaj za današnji dan. Inače, meni njegova najdraža stvar The Partisan.  Nekak, volim tu proznu liriku, kao i kod Dylana. 
Pa evo mala prezentacija. Inače, clip je na jubito postavila nekakva maoist...bla,bla organizacija. Nadam se da se ne radi o nekakvim militantima...s čime ova stvar nema veze, već je rijć o francuskom pokretu otpora. Fora kod ovog klipa je kaj je popračen sa tekstom ispod. Ostalo se baš ne uklapa.
Za svaki slučaj, tu su i riječi stvari pa procijenite sami...."The Partisan"

When they poured across the border
I was cautioned to surrender,
this I could not do;
I took my gun and vanished.
I have changed my name so often,
I've lost my wife and children
but I have many friends,
and some of them are with me.

An old woman gave us shelter,
kept us hidden in the garret,
then the soldiers came;
she died without a whisper.

There were three of us this morning
I'm the only one this evening
but I must go on;
the frontiers are my prison.

Oh, the wind, the wind is blowing,
through the graves the wind is blowing,
freedom soon will come;
then we'll come from the shadows.

Les Allemands e'taient chez moi, (The Germans were at my home)
ils me dirent, "Signe toi," (They said, "Sign yourself,")
mais je n'ai pas peur; (But I am not afraid)
j'ai repris mon arme. (I have retaken my weapon.)

J'ai change' cent fois de nom, (I have changed names a hundred times)
j'ai perdu femme et enfants (I have lost wife and children)
mais j'ai tant d'amis; (But I have so many friends)
j'ai la France entie`re. (I have all of France)

Un vieil homme dans un grenier (An old man, in an attic)
pour la nuit nous a cache', (Hid us for the night)
les Allemands l'ont pris; (The Germans captured him)
il est mort sans surprise. (He died without surprise.)

Oh, the wind, the wind is blowing,
through the graves the wind is blowing,
freedom soon will come;
then we'll come from the shadows.


I na kraju....uobičajeno posjećujem prijatelje koristeći linkove s lijeve strane mog bloga. Obično to činim od gore prema dolje. Danas sam to učinio obratnim resoslijedom, pa neka se nitko ne uvrijedi ako sam koga preskočio. Kako je popis sve veći, tako je potrebno i sve više vremena, a njega je k'o prokleto sve manje i manje....Kako bilo.....
lostways @ 11:41 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
srijeda, listopad 10, 2007
Dragi moji, odlučio sam se malo educirati u svojoj ljutnji pa sam tako prionuo proučavanju zakona. I evo što sam saznao: (kako bih vam olakšao posao, bitne sam rečenice podcrtao ili podebljao i dodatno obilježio ovom bojom)
 
Ulomci iz ZAKONA O POMORSKOM DOBRU I MORSKIM LUKAMA (NN158/03) koji je donio Hrvatski sabor na sjednici 25. rujna 2003.
 
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovim se Zakonom uređuje pravni status pomorskog dobra, utvrđivanje njegovih granica, upravljanje i zaštita pomorskog dobra, upotreba i korištenje, razvrstaj morskih luka, lučko područje, osnivanje lučkih uprava, lučke djelatnosti i njihovo obavljanje, gradnja i korištenje lučke nadgradnje i podgradnje, te bitna pitanja o redu u morskim lukama.
Na zaštitu morske obale i mora od onečišćenja, osim onečišćenja s plovnih i plutajućih objekata, primjenjuju se propisi o vodama i propisi o zaštiti okoliša.
Članak 2.
Ako ovim Zakonom nije drugačije određeno, pojedini izrazi upotrijebljeni u ovom Zakonu imaju sljedeća značenja:
1. luka označava morsku luku, tj. morski i s morem neposredno povezani kopneni prostor s izgrađenim i neizgrađenim obalama, lukobranima, uređajima, postrojenjima i drugim objektima namijenjenim za pristajanje, sidrenje i zaštitu brodova, jahti i brodica, ukrcaj i iskrcaj putnika i robe, uskladištenje i drugo manipuliranje robom, proizvodnju, oplemenjivanje i doradu robe te ostale gospodarske djelatnosti koje su s tim djelatnostima u međusobnoj ekonomskoj, prometnoj ili tehnološkoj svezi,
2. luka otvorena za javni promet jest morska luka koju, pod jednakim uvjetima, može upotrebljavati svaka fizička i pravna osoba sukladno njenoj namjeni i u granicama raspoloživih kapaciteta,
3. luka
5. koncesija je pravo kojim se dio pomorskog dobra djelomično ili potpuno isključuje iz opće upotrebe i daje na posebnu upotrebu ili gospodarsko korištenje fizičkim i pravnim osobama, sukladno prostornim planovima, (dakle, ovlasti su u rukama županija koje verificiraju prostorne planove-leglo korupcije ! op. lost)
6. koncesijsko odobrenje je akt na temelju kojeg se fizičkim i pravnim osobama daje na korištenje pomorsko dobro za obavljanje djelatnosti koje ne isključuju niti ograničuju opću upotrebu pomorskog dobra, (podvukao i boldao lost, aha tu smo NE ISKLJUČUJU NITI OGRANIČUJU (iako bih ja upotrijebio termin ograničavaju, al' ovi valjda imaju lektora, ja nemam) OPĆU UPOTREBU !)
II. POMORSKO DOBRO
1. Osnovne odredbe
Članak 3.
Pomorsko dobro je opće dobro od interesa za Republiku Hrvatsku, ima njezinu osobitu zaštitu, (bold by lostways) a upotrebljava se ili koristi pod uvjetima i na način propisan ovim Zakonom. Pomorsko dobro čine unutarnje morske vode i teritorijalno more, njihovo dno i podzemlje, te dio kopna koji je po svojoj prirodi namijenjen općoj upotrebi ili je proglašen takvim, kao i sve što je s tim dijelom kopna trajno spojeno na površini ili ispod nje (underline by lost). U smislu stavka 2. ovoga članka, dijelom kopna smatra se: morska obala, luke, nasipi, sprudovi, hridi, grebeni, plaže, ušća rijeka koje se izlijevaju u more, kanali spojeni s morem, te u moru i morskom podzemlju živa i neživa prirodna bogatstva.
Članak 4.
Morska obala se proteže od crte srednjih viših visokih voda mora i obuhvaća pojas kopna koji je ograničen crtom do koje dopiru najveći valovi za vrijeme nevremena kao i onaj dio kopna koji po svojoj prirodi ili namjeni služi korištenju mora za pomorski promet i morski ribolov, te za druge svrhe koje su u vezi s korištenjem mora, a koji je širok najmanje šest metara od crte koja je vodoravno udaljena od crte srednjih viših visokih voda (italic by lost). Morska obala uključuje i dio kopna nastao nasipavanjem, u dijelu koji služi iskorištavanju mora. Crtu srednjih viših visokih voda utvrđuje Hrvatski hidrografski institut.
Članak 5.
Građevine i drugi objekti na pomorskom dobru koji su trajno povezani s pomorskim dobrom smatraju se pripadnošću pomorskog dobra. Na pomorskom dobru ne može se stjecati pravo vlasništva ni druga stvarna prava po bilo kojoj osnovi (underline by lost).
Članak 6.
Pomorsko dobro se upotrebljava ili koristi u skladu s odredbama ovoga Zakona. Upotreba pomorskog dobra može biti opća i posebna upotreba. Opća upotreba pomorskog dobra podrazumijeva da svatko ima pravo služiti se pomorskim dobrom sukladno njegovoj prirodi i namjeni (underline by lost). Posebna upotreba pomorskog dobra je svaka ona upotreba koja nije opća upotreba ni gospodarsko korištenje pomorskog dobra. Gospodarsko korištenje pomorskog dobra je korištenje pomorskog dobra za obavljanje gospodarskih djelatnosti, sa ili bez korištenja postojećih građevina i drugih objekata na pomorskom dobru, te sa ili bez gradnje novih građevina i drugih objekata na pomorskom dobru.
Članak 7.
Za posebnu upotrebu ili gospodarsko korištenje dijela pomorskog dobra može se u
Zakonom propisanom postupku fizičkim i pravnim osobama dati koncesija. Za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru koja ne isključuje niti ograničuje opću upotrebu pomorskog dobra, pravnim i fizičkim osobama daje se koncesijsko odobrenje. (underline&bold by lostways) Pomorsko dobro može se dati na posebnu upotrebu ili gospodarsko korištenje u skladu s propisima o zaštiti okoliša i prirode. Koncesija na pomorskom dobru može se dati nakon što je utvrđena granica pomorskog dobra i provedena u zemljišnim knjigama.
Članak 8.
Sve koncesije na pomorskom dobru i koncesijska odobrenja daju se na temelju prava koja na pomorskom dobru ima Republika Hrvatska.
Članak 9.
Davanjem pomorskog dobra na posebnu upotrebu ili gospodarsko korištenje osobama iz članka 7. stavka 1. i 2. ovoga Zakona mogu se druge osobe djelomično ili potpuno isključiti od upotrebe ili korištenja (underline by lost). Isključenje predviđeno stavkom 1. ovoga članka ne primjenjuje se u slučaju više sile ili nevolje na moru, dok one traju. Dakle catch 22 je članak 9. Ajmo vidjet dalje tko je odgovoran za potpis na koncesiji (ako on postoji) koja odobrava pregrađivanje šljunčane plaže i koji su to viši interesi (op. lost)
Članak 10.
Pomorskim dobrom upravlja, vodi brigu o zaštiti i odgovara Republika Hrvatska neposredno ili putem jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno jedinica lokalne samouprave u skladu s odredbom ovoga Zakona. Pod upravljanjem pomorskim dobrom podrazumijeva se održavanje, unapređenje, briga o zaštiti pomorskog dobra u općoj upotrebi, te posebna upotreba ili gospodarsko korištenje pomorskog dobra na temelju koncesije ili koncesijskog odobrenja. O dijelu pomorskog dobra u općoj upotrebi koje se nalazi na njenom području, vodi brigu o zaštiti i održava jedinica lokalne samouprave.
Članak 11.
Upravljanje pomorskim dobrom može biti redovno i izvanredno. Redovno upravljanje obavlja se sukladno godišnjem planu. Redovno upravljanje pomorskim dobrom smatra se briga o zaštiti i održavanju pomorskog dobra u općoj upotrebi. Izvanredno upravljanje obuhvaća sanaciju pomorskog dobra izvan luka nastalu uslijed izvanrednih događaja i izrada prijedloga granice pomorskog dobra i njezina provedba. O redovnom upravljanju pomorskim dobrom vode brigu jedinice lokalne samouprave (u daljnjem tekstu: gradovi/općine), a o izvanrednom upravljanju jedinice područje (regionalne) samouprave (u daljnjem tekstu: županije).
3. Koncesije
Članak 16.
Koncesija je pravo kojim se dio pomorskog dobra djelomično ili potpuno isključuje iz opće upotrebe i daje na posebnu upotrebu ili gospodarsko korištenje pravnim osobama i fizičkim osobama registriranim za obavljanje obrta. Prava i obveze na temelju koncesije nastaju sklapanjem ugovora o koncesiji. Opseg i uvjeti posebne upotrebe ili gospodarskog korištenja, uređuju se odlukom i ugovorom o koncesiji, a u skladu s odredbama ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju ovoga Zakona.
Članak 17.
Koncesija za gospodarsko korištenje pomorskog dobra daje se na temelju provedenoga javnog prikupljanja ponuda. Koncesija za posebnu upotrebu pomorskog dobra daje se na zahtjev. Bilo bi zanimljivo vidjeti natječaj, ako je proveden (op. lostways)
Članak 19.
Posebna upotreba pomorskog dobra smatra se: (underline by lostways)
1. gradnja na pomorskom dobru građevina za potrebe vjerskih zajednica, za obavljanje djelatnosti na području kulture, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, znanosti, informiranja, športa, zdravstva, humanitarnih djelatnosti i druge djelatnosti koja se ne obavlja radi stjecanja dobiti, (underline&bold by lostways)
2. gradnja na pomorskom dobru građevina i drugih objekata infrastrukture (ceste, pruge, vodovodna, kanalizacijska, energetska, telefonska mreža i sl.), građevine i drugi objekti za potrebe obrane, unutarnjih poslova, regulaciju rijeka i drugih sličnih infrastrukturnih objekata.
Članak 23.
Odluka o koncesiji mora biti utemeljena na nalazu i mišljenju stručnog tijela za ocjenu ponuda koje utvrđuje je li ponuda za koncesiju:
1. odgovara svim posebnim propisima i gospodarskom značaju pomorskog dobra,
2. usklađena s gospodarskom strategijom, politikom gospodarskog razvitka i strategijom zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske i županije,
3. planirana djelatnost ne umanjuje, ometa ili onemogućuje upotrebu ili korištenje tog odnosno susjednih dijelova pomorskog dobra prema njihovoj namjeni. (underline by lostways) Dakle ovdje to nije slučaj jer ako želim proći do svoje ogradice sa druge strane kampa, to ne mogu slobodno učiniti već moram okolo naokolo putem.(op lostways)
Bla, bla na još tridesetak stranica.
 
Zaključak. Prvo. Zakon je usran, jer jer jednim člankom omogućuje nešto, što prethodnim izričito zabranjuje. Na primjer, u članku 5. govori o nepovredivosti opće upotrebe dobra, da bi u 9. dao mogućnost ograničenje ili obustave prava oćeg korištenja koje je regulirano koncesijom. Drugo. Interesi lokalne samouprave (čitaj: privatni interesi lokalnih moćnika i glavešina) su uzdignuti iznad razine njezinih žitelja. Treće, još uvijek nisam siguran da je ova ograda u skladu sa tim istim zakonom, odnosno naše je pravo znati (kao što kaže aktualna kampanja) da li je ispoštovana procedura koju propisuje zakon i tko je, imenom i prezimenom, donio odluku o pregrađivanju mora. Pa nek taj onda objasni nama, koji su to interesi lokalne samouprave….
Plus, ovakav zakon omogućuje izravno, strancu, da uz pomoć vlasništva nad  tvrtkom, dobije koncesiju i pregradi, odnosno zagradi priolaz obalom. To će pak, omogućiti da se dogodi upravo ono o čemu je pisao 012station, odnosno da nam i stvarni vlasnici postanu oni koji su već kupili banke, telekomunikacije i slične strateške kompanije. Tada će se i definitivno završiti famozni tisućljetni san Hrvata o vlastitoj državi, upravo suprotno proklamacijama naše drage vlade odnosno parlamenta. I sve ono za kaj su naši dečki ostavili kosti širom nam domovine postaće uzaludno. Živjeli!
 
I na kraju….iskrene čestitke svima koji su pročitali ovaj post. Tu ubrajam i sebe, jer je 90% teksta citiranje zakona.
 
 
lostways @ 15:56 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
Među prvim, udarnim, događajima u večernjim vijestima (uz crnjak na obilaznici) pojavila se kreatura Goran Androković, odnosno stjuardesa koja ga je izvrijeđala. Ko je taj govnar uopće? Pa mu se zbog toga morala ispričati kompletna posada aviona. Uvrijeđen je bio, kako se provlači medijima, jer je dobio krive novine. Valjda Večernji umjesto Jutarnjeg ili obratno. Takav je napuhanac, vjerojatno osorno tražio svoje pravo na točno određene novine pa ga je gospodična odjebala. Navodno je uvrijeda bila: "kakav ste vi to zastupnik?". Pa je Njegovo veličanstvo zastupnik tražio promptnu ispriku. 
Naravno, to je kao i sve ostalo u Lijepoj našoj, naopačke. Kako bi moj sin rekao, taj je seljo -Antuntun (pamtite li tu zgodnu pričicu?). Zašto? Zato jer idiote blesavi, mi tebe biramo da zastupaš naše interese i ogromnu plaću primaš iz poreza koje mi plaćamo. Mi te zapošljavamo, a da je ovo normalna država, mi te i otpuštamo, kretenu s pilećim mozgom. Još uz to imaš i mali kurac, i smrdi ti iz usta.
Daj Bože da ovo pročitaš, ti maloumni frustrirani nepismenjače, pa da  vidiš kaj znači uvreda.
Tada, možeš tražiti ispriku od mene, blogera.hr, indexa.hr, ili još šire. Jedino kaj možeš dobiti ti križancu pileta i tuke, neuspjeli abortusu je isprika jedan na jedan. Od mene. Ako  je imaš hrabrosti zatražiti.
Bože, kak me to izbaci iz takta. Evo sad sam i ja izvrijeđao veleštovanog saborskog zastupnika i time podržavam gospodičnu koja je to isto željela, ali joj profesija ne dozvoljava takav okvir. 

Idem sad u Čazmu. Pa u Križevce. Pa vas čitam po povratku....

P.S. našao sam i zakon o pomorskom dobru, malo obradio tekst, ali ću ga učiniti aktivnim popodne, kad se vratim....
lostways @ 08:16 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
utorak, listopad 9, 2007
Vratija se Šime. Baterije napunjene. Bogatiji sam za jednu spoznaju. Bijeg, je medicinskim rječnikom, analgetik. Nikako antibiotik. Rješava trenutačnu bol, a ne liječi je. Prevedeno, svi problemi koje sam imao u srijedu, imam ih i danas. Istina je da su bili trenutačno zaboravljeni tamo negdje na Vratniku, kad prvi put, sa visine od ca 700 m iznad mora, predamnom osvane fantastična slika zalaza sunca nad Kvarnerom. Ali nisu nestali. Čekaju me i danas, da pronađem odgovarajuću dozu antibiotika. Kao i sa zdravljem, lakše je probleme rješavati kad ne boli. 
No da se vratim na temu iz naslova....
Četvrtak i petak, destinacija Križica.

Ploveći prema tamo, novo iskustvo. Plovidba na kompas. Od sumaglice, ne vidi se gotovo ništa. Vidljivost manja od milje. Malo jezivo, ali isto predivno. I krasan osjećaj kad konačno, kroz magleni filter, ugledaš obrise kopna. Istina, nisi baš potpuno siguran gdje si, ali to se uz pomoć navigacije ubrzo ustanovi. Iglicu smo ulovili prilično lako i krenuli u panulanje. Uzduž i poprijeko, ali od Njegovog veličanstva cara, ni traga ni glasa. Pobacali parangale, malo skosali i evo rezultata. 

Na povratku smo uletili u jato gofića koji su se hranili iglicama. Pohlepno su skakali na varalicu i nakon broja deset, smo odlučili stati. Mi nismo ribari, ne lovimo za novac, a više od 10 gofića težine između 700 g i kile, ne možemo pojesti. Pa smo ih ostavili moru, da ih nahrani. Usput, gofić od kile na gradelama je senzacionalnog okusa. Možda i srećom podcijenjen. I još ga ima u izobilju. Nadam se da pohlepnjaci ne čitaju ovaj blog. 
U subotu smo zbog nepovoljne prognoze ostali doma (čitaj novaljski akvatorij u radijusu nekoliko milja), u nedjelju nismo, zbog bure ni isplovili. Ostali smo na kopnu i poželjeli se malo posunčati u zavjetrini. Najljepše mjesto za to je svakako u Straškom. I sad sam se strašno raspizdio!
Naime, u 10. mjesecu je kamp kao oklopljena utvrda. Ne može se ući. Autom nikako. Pješice samo na glavni ulaz uz naplatu 15 kn/osoba. Ali to nije ono što me ljuti. Jebe mi se zapravo. Njihovo je pravo da ograde i naplate ulaz u kamp. Ali.....Boli mene patak za kamp. Ja hoću na MORE. I ovo što slijedi, je apsolutno skandalozno!

Ograda u moru. Koliko ja znam, od srednje granice plime i oseke, pa tri metra prema obali, javno je, POMORSKO DOBRO. I nitko nema pravo vlasništva nad tim pojasom. Pripada svima. I apsolutno je nezakonito na tuđem zemljištu (a da o podmorju i ne govorim) graditi ograde.  Kad ovo vidim, spopadne me simpatija prema terorizmu. Dignuo bi im dinamitom to u zrak bez imalo grižnje savjesti. Moram još reći, da je do prošle godine, ograda kampa sezala do te famozne (+/-) granice. 
Ovog proljeća, majstori iz SPAZA/SAMOBORKE koji su vlasnici kampa (ne obale, ne podmorja), su bahato odlučili uzurpirati NAŠ pomorski pojas. Kad ulovim malo više vremena, proučiti ću pravne propise (zbog upliva sumnjivih koncesija koje sam već spominjao), i uložiti sav svoj trud da se ta ograda sruši. Pod trud, ipak ne podrazumijevam akciju dinamitom. Nisam baš tip bombaša.... 
Ali podrazumijevam snagu medija i odaslati ću ovu fotku na sve moguće adrese, od novina, TV do ministarstva pomorstva....
Lopovi usrani...

U ponedjeljak, malo smo driftali (to je panula ali bez motora i olova, kad živu ješku staviš na udicu pa se pustiš niz kurenat. To smo i učinili na vrhu braka kroz velike plovove nervozne plave ribe) . Širuna na panuli nam zagrizla i ispljunula lica ili palamida (ili tko će znati koja velika riba). Zagrizla je točno između dvije udice. Žrtvu nisam fotografirao (na žalost) ali stravično izgleda ugriz s jasno vidljivim tragovima zubi po sred tijela. 

Toliko od ovog vikenda dragi moji. A sada, back to reality. Borba sa zaostacima u crtanju, uznaprijedovalim gradilištima, polupraznim žiro računom i ostalim radostima koje nam donosi svakodnevnica.......

UPDATE:Kao što sam i obećao, malo sam zguglao "pomorsko dobro" i prvi mach je odličan članak (ili izlaganje) pred HGK autorice Snježane Frković iz Državnog Odvjetništva RH.
Donosim ovdje, 
link na cijeli tekst.
Iz članka je vidljivo, da je NEMOGUĆE stjecanje vlasništva na tom pojasu koji uzgred, nije 3 nego 6 metara. Koncesije (vrlo sumnjive) se odnose na postojeće objekte kao na posebne uvjete. Ovdje je riječ o novom objektu koji pregrađuje MORE. Ako nekim slučajem to zakon i dozvoljava (proučiti ću i to...) onda ja serem na taj zakon i onoga tko ga je u Saboru izglasao. I još.... loši zakoni se mjenjaju. A računi plaćaju. Na izborima.

lostways @ 11:25 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
srijeda, listopad 3, 2007
...zaista nemam vremena za ništa. Telefon mi je užaren, tebao bi biti na barem tri mjesta istovremeno, a nisam ni na jednom. Mislim da će dan završiti tako da ću ugasiti mobitel i otići do ponedjeljka ploviti.
Puna mi je kapa svega!
lostways @ 09:50 |Komentiraj | Komentari: 39 | Prikaži komentare
utorak, listopad 2, 2007

kaj smo htjeli, čemu se nadali, kamo je krenulo, koliko smo to platili.....
i kaj smo dobili?
cajke.

svakako pogledajte ovo malo remekdjelo (za starije podsjetnik, za mlađe pouka)
tribute to 
Gordan Lederer  
(10.8.1991)lostways @ 21:20 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
Kupio sam ujutro, uz već standardno, Jutarnji i kutiju bijelog Marlbora i časopis "More". To činim redovito, već više od pet godina, svakim početkom mjeseca (mislim na "More", pljuge i JL nažalost svaki dan). To nije vijest. Ali, ne mogu izdržati da se malo ne pohvalim. Kako sam već pisao ovdje, u postu "Sve ispočetka", (koji je btw završio i na naslovnici) tako sam u uredništvu "Mora", odnosno g. Marčiću, uputio tekst istog sadržaja, samo u nešto uljuđenijoj,  i u formi pisma. Na moje veliko zadovoljstvo, to je pismo objavljeno u ovom broju, u potpunosti (neznatno lektorirano i korigirano moje notorno nerazlikovanje č i ć.), i kao jedino u rubrici "pisma moru". Kako se radi o jednom od najrespektabilnijih časopisa na ovim prostorima, i to ne samo s morskom tematikom, tako sam to i shvatio kao veliki kompliment. Uz to, kompliment je to i svima nama blogerima (skromno će on), jer je na neki način dokaz da se u ovom virtualnom prostoru može naći kvalitetnog štiva. Tu bi kao primjer spomenuo vrhunske ribe u Metrou i idro u Otvorenom moru (ups! skoro zaboravio 012 station i njegov golem ujecaj u medijimai potvrđenu kompetneciju). Siguran sam da ima još primjera, a ja ih ne znam, pa bi bilo zgodno kad bi netko dodao još koji.
Dosta samohvale. Još samo, takvi me primjeri čine puno sretnijima nego izbor za blogera dana, tjedna, ili stoljeća (da se malo nadovežem na objavu nagrada za blogere na naslovnici i prikladnih 76 komentara na tu temu). 
Nakon ovog ispada taštine, idem malo obići i prijatelje....
lostways @ 15:05 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 1, 2007
Vincenta, ubacio Rembrandta....da ne bude dosadno.

lostways @ 14:24 |Komentiraj | Komentari: 23 | Prikaži komentare
...malo po JUBITO pa naletio i na Queen...pa gledam komentare ispod videa. Dosta popikavanja na njegovu (i Mercury i band) homoseksualnost. Pa mi lakše. Ajd' nismo samo mi zatucani....

lostways @ 13:30 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
Iako su ovi likovi poprilično stariji, naime ja tek '76 krenuo u školu (ovi maturirali '75)...ova me stvar uvijek nekak nostalgično šlagsa....


UPDATE: podsjetila me traci komentarom....slijedeće godine mi 20 godina mature...baš se veselim
lostways @ 12:19 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare