zagrebačka trilogija
Blog - studeni 2009
ponedjeljak, studeni 2, 2009

Dok je još više-manje neizvjesna sudbina fanoznog sporazuma s prijateljskom nam i susjednom Slovenijom, ja ću ovdje reći jasno i glasno kaj mislim. Ne toliko o sporazumu, koliko o njegovim akterima.

Prvo. Koliko vidim, vlada Republike Hrvatske, donijela je čvrstu odluku o ulasku u Europsku uniju.
Drugo. Pod svaku cijenu.
Treće. Nikog nisu pitali.
Četvrto. Ja nisam protivnik ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ja sam samo protivnik ulasku pod svaku cijenu.
Peto. Prema ad hoc dostupnom mi izvoru, u Domovinskom ratu (na koji se vlada i njezini pristaše, da ne kažem hadezeovci tako rado referiraju) poginulo je i nestalo 13.583 ljudi, dok je još 37.180 njih teže ili lakše ranjeno. Cijena je to kojom je Hrvatska platila oslobđanje ili neprepuštanje 14.760 m2 ili 26 % ukupnog treritorija pod okupacijom.
Šesto. Tko ima mandat, staviti pred ikakvu arbitražnu komisiju, a da to nije Međunarodni sud pravde, na kocku i 1 promil teritorija Republike Hrvatske, ako znamo koliku je cijenu platila, a znamo jer sam je naveo u stavku iznad. Da li su članovi vlade mislili na to kad su jučer patetično i licemjerno polagali vijence na spomenike poginulim u ratu?
Sedmo. Sve ako nam susjedna i prijateljska država i velikodušno dozvoli nastavak pregovora o ulasku RH u EU, to još uvijek ne znači da ćemo ući u tu licemjernu instituciju.
Osmo. I dalje su nam blokirana neka ključna pregovaračka poglavlja kao npr. pravosuđe, iz prostog razloga jer je, ne samo ono,  u komatoznom stanju, premreženo korupcijom od najnižeg sudskog činovnika, sve do ministarstava i same vlade.
Deveto. Ako o ulasku pregovaramo na ovaj način, a to je da smo spremni podnijeti ustupke, odnosno gubitak teritorija, kako smo tek pregovarali o ostalim, naizgled manje važnim poglavljima? Kažem naizgled, jer su uvjeti pod kojima ćemo ući u Uniju s razvaljenim gospodarstvom, mizernom poljoprivredom, nesređenim zemljišnim knjigama, zapravo mnogo važniji za budućnost naše djece, nego usrani dimnjak na kojem inzistiraju iz Slovenije.
I konačno deseto. Poslijednji u povijesti koji je prodao teritorij  kako bi održao svoju vladavinu uz pomoć onih s kojima je tržio, bio je Ante Pavelić i njegovi mesari. Slučajnost? U zemlji u čijoj vladi sjede ljudi koji dolaze na Thompsonove koncerte i upućuju Švicarskoj prosvjedne note? 

Evo Jaco i dragi hadezeovci. Imate priliku ući u povijest, i tamo zauzeti mjesto rame uz rame s vašim političkim uzorom. Samo naprijed. Potpisujte.lostways @ 12:44 |Komentiraj | Komentari: 29 | Prikaži komentare