zagrebačka trilogija
Blog - travanj 2007
četvrtak, travanj 26, 2007
...praznik rada. Ne znam kak' vi, ali ja sam jednom nogom u autu i krećem na jug. Tamo ću još ovaj vikend uživati na kopnu, a već slijedeći je porinuće moje male barke. O tome više slijedeći tjedan.
Do tada, ostajte mi veseli i zdravi, uživajte u proljeću i praznicima.
I da, svima sretan prvi maj. (a karanfil?)
lostways @ 16:38 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 25, 2007
...doma s puta (kraćeg) i dok još kalkuliram o dužem (Dalmacija) da napišem par riječi... 
Bio sam na sastanku kod direktora jedne velike drvoprerađivačke tvrtke nadomak Zagrebu (nije baš važno koje, za kontekst ovog posta, a nije baš ni profesionalno) čiji je vlasnik (opet diskretno) jedna medijski vrlo eksponirana osoba. I opet, po tkozankojiput (namjerno zajedno) dolazim šokiran. Pa blagi Bože, kako ti ljudi imaju toliki novac, a ne znaju NIŠTA!

Pa me to potaknulo na malu elaboraciju (malu - možda) koju sam već neko vrijeme dužan (obećal sam u jednom postu osvrt na to).

Pa ispočetka:

Dakle, moj je posao strojarsko projektiranje, iako već dugi niz godina radim na project menagmentu iliti vođenju projekata. Nekoliko godina to sam radio u tuđim tvrtkama za plaću (stisla me kriza pa sam bio prisiljen, a i dobio sam klinca pa je sigurna plaća pobijedila pred njenom visinom), no unazad pola godine vratio sam se u svoju, privatnu tvrtku.

Posao se uglavnom svodi na projektiranje termo-energetskih postrojenja pogonjenih bio-masom (ili jednostavnije: industrijskih kotlovnica na piljevinu) i pratećih instalacija. Međutim, kako se uglavnom radi o ogromnim investicijama (naime, kod nas država još uvijek ne subvencionira projekte vezane uz iskorištenje alternativne energije, unatoč svim frazama o Europi, ekologiji i sl. već se takvi projekti financiraju iz komercijalnih kredita banaka teških 5-8% godišnje, HBOR-u usprkos - o tome bi se dao napisat cijeli jedan post) to znači i bezbrojne prateće objekte, sustave i sl. Obzirom da je vrlo malo specijaliziranih projektanata za taj fah, dopadne me i vođenje projekta, što drugim riječima znači, nadzor i organizacija izgradnje iz faze ledine do konačno, puštanja u pogon postrojenja od npr. 5 MW snage. Za usporedbu, to je dovoljno energije za sve stambene toplinske potrebe jednog manjeg grada, npr. Ogulina, Gospića ili sl. (bez uvrede nekom).

Da ne duljim (ionako to nitko ne bu' imal strpljenja čitat'), radi se o, u stručnom i organizacijskom smislu, vrlo zahtjevnom poslu. No! - većina kauboja u našoj drvnoj industriji smatra da je moja usluga nepotrebna, odnosno, reducirajući moje usluge (kako opsegom tako i financijski - schmrtz) dovode situaciju do apsurda. Moj projekt, vrijedan npr. 30.000.- (puno), sa razrađenim detaljima izvodi građevinar koji sa strojarstvom nema veze, ali njegov kum ima malog koji je bravar, pa on to radi za 400.000.- (opet puno).  Paradoks je u tome da radovi zapravo vrijede 600.000.-  i sve ispod toga graniči s zahvatima Davida Copperfielda (di je taj čovjek, od kad je pukla ljubav s Claudiom ni notice u novinama, a prije je prolazil kroz kineski zid). E sad, kum bravar bu to napravil za 360 (10% rabata pri dogovoru i pljuvanju u ruku), nebu funkcioniralo pa će ga ovaj otkantat i uzet suseda iz sela (koji je maler) da završi, to će ga koštat još 200, nakon kaj ovaj skrahira jer ga to zapravo košta 350, uzet će zadnjeg, šogorovog malog iz Čitluka koji ima firmu, pa će ovaj sve to završiti i fakturirati 480. Di je tajna. Dva su načina. Prvi, držati se projekta, platiti sve (ukupno 630), potpisat primopredajni zapisnik, civilizirano i prijateljski rastati s pogledom u daljnju suradnju, s potpisanim jamstvima uživati u efektima svoje investicije u top tehnologiju, ili....
Meni platiti samo avans, 30%, sa 2 mjeseca zakašnjenja, ostatatak ne, jer sam kasnio mjesec dana s rokom isporuke dokumentacije(!). Kumu bravaru dati 20% avansa i stiskati ga s rokovima i kvalitetom jer uvozna oprema već stiže i nema gdje biti montirana, a super talijani zahtjevaju super podloge za svoje super precijenjeno smeće, maleru ne platiti ništa, jer je sve zajebo usprkos tome što je izdao 200 (+PDV) faktura i kupio robu (i ugradio je) kod veletrgovaca koji su mu uzeli zadužnice i sad ih naplačuju sudskim putem, a referent s općinske porezne uprave ne trepnuvši okom, blokirao račun sa 44 (kojih on neće imati još četiri života) i na kraju, šogorovom malom iz Čitluka (ili Zaboka da me tko krivo ne shvati....iako malo patim od te gradske napuhanosti, mea culpa) dati 200 u kešu od kojih mora vratit' nazad pola, jer keš je keš (peri ti lovu za manje od toga ako možeš...).
Računica:
1. način - 30+600 = 630 (+PDV)
2. način - 9+80+200-100=189 (keine PDV, odnosno sitniš)
Eto tu je tajna. I s time sam iskreno (svaki put, opet) šokiran.
I zakaj je to tak? - zato kaj on ima lovu, i sve mu se prašta, i onaj porezni referent s pol priče s njim ruča, i ne pita za ovaj sitniš (alzato trpa u pađena papirnate EUR-e), a mi mali, znanju usprkos, volji, idejama, privrženosti civilizacijskim dostignućima, mi nemamo. I zato, i opet pristajemo na to. I šutimo. Ili ne. 
Zakaj šutimo? Jer moramo nahraniti svoje klince. 
Ej, ljudi, ajmo prestat šutit.
Ajmo VIKAT!
Možda izgubimo sve.
Ali možda i dobijemo. 
Ak' ne mi, a ono naš klinci....

Post scriptum - ima i pozitivnih primjera, ali to smatram normalnim i mislim da o tome ne treba pisati. To je N O R M A L N O. Koga zanimaju normalne, svakodnevne stvari!? Ili bi tako trebalo bit.
Za nas, normalne.

Sad me krenulo i mogao bi napisati još dvaput toliko. Ali idem si popit' pivu. Da gorčinom sperem gorčinu.

Živjeli!
lostways @ 17:02 |Komentiraj | Komentari: 0


.... još nekaj pozitivno, na povratku sam iz auta snimil mobitelom rode (pritom riskirajući pogodak žutog ili crvenog teretnjaka). Nekad ih nismo primjećivali, danas, nekak smo sretni kaj ih vidimo.


Sorry na kvaliteti fotki, ali boril sam se za život...:)

lostways @ 17:02 |Komentiraj | Komentari: 0
Probudio sam se jutros s onim grčem u želucu (poznaju ga vjerojano svi, studenti prije ispita, urednici prije deathline-a, voditelji pred početak show-a....). Dok još pokušavam složiti dnevni raspored, popravilo mi raspoloženje uvrštenje na naslovnicu. Mogu reći da sam cool, al' da mi je drago, je.

Lijepo je biti sam sebi šef, ali to donosi i jedan mali problem. Nikog ne kriviš za manjak love. I to je razlog grča iz prve rečenice. Sad moram smislit nekaj pametno.... Napisat' cu kasnije par rijeci o tome (stalno se prijetim pa nikak....)
lostways @ 08:34 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, travanj 24, 2007
Evo kaj sam primio danas na mobitel:"Dragi korisniče, poklanjamo vam ekskluzivnu sliciccu iz novog filmskog hita Spider-Man 3 kojom mozete ukrasiti svoj mobilni uredjaj. Takodjer, sudjelujete li u ovoj promociji, vama i vasoj pratnji omogucujemo odlazak na premijeru filma u  utorak, 01.05.2007, u 20.30 sati u kinu Cinestar u Zagrebu. Kako biste sudjelovali i plasirali se medju najbolje korisnike downloada, u razdoblju od 19. do 29. travnja s t-zones skinite barem jednog od brojnih dostupnih sadržaja Spider-Mana 3, a potom i sto vise drugih sadrzaja iz bogate T-Mobile ponude . Ako ste medju najboljih 70 korisnika, dobit cete obavijest putem SMS-a 30. travnja prijepodne! Na dan projekcije dodjite u kino sat i pol prije predstave, ponesite telefon s brojem kojim ste skidali sadrzaje, potrazite Sony Ericsson hostese koje ce vam dati daljnje upute i dvije karte su vase! Zelite li u kino s vecim drustvom potaknite svoje prijatelje na sudjelovanje u ovoj mracno-svjetloj promociji i upoznajte svoje "drugo ja"!

Vas T-Mobile."

Prvo, bilo bi tu dosta posla za "nepismenog", drugo niš ne kužim osim kaj hoće da potrošim ja i moji frendovi hrpu love na download pizdarija za mobitel, koji by the way koristim za telefoniranje pa ne vidim čemu Spider-Man (kak oni pišu). I treće, baš da me zanima taj film, mislim da je jeftinije dan iza premijere kupit kartu. 
Ili nije?????

lostways @ 17:13 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
zgodno ovo s FAQ blogera. Sad kad uhvatim malo vremen mogu malo urediti blog i koristiti ove skraćenice za koje nisam imal pojma kaj znače, odnosno RSS mi je bilo isto kaj i FLPRT.
lostways @ 12:55 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare


To samoniklo, neugledno, gorko i relativno nedostupno bilje, u meni budi proljetnu strast. Zašto?

Prvo, s dolaskom proljeća, prva asocijacija (uz naravno, oskudniju žensku odjeću) su šparoge. 
Da bi se nabrale, potrebno je zaći u potpuno divlje ogradice, pretrpiti višestruke ogrebotine nevjerojatne količine vrsta trnovitih biljaka, tamo gdje i ovce izbjegavaju zalaziti, štapom razmaknuti nekoliko babora (blavora), nekoliko puta pasti preko kamenih ograda, riskirajući pritom ugriz zmije, pauka i skoro sa stopostotnom sigurnošću krpelja (čepera kako kažu novaljci) pritom vjerujući (nadajući se) kako ovi, južnije od Save ne prenose meningitis.

Drugi način je kupiti stručak na placu, otprilike gornja količina za cca 50-60 Kn (bar u Zg). Pritom, dokazano je, ove nemaju ni približno dobar okus kao one koje uzrokuju bezbrojne ozljede. Npr. moja je draga krenula prekoračiti drvena vrata između dvije ogradice, kamen pod nogom se izmaknuo i ona je s "maličkom" opala na vrata (načinjena od drvne palete). Da ne ostane samo na tome, vrata su pukla, pa sada s obzirom na površinu masnice i ostale ozlijede u zoni "maličke" šparoge koristimo kao kompenzaciju za sex, bar u narednih dva tjedna....
Dakle, još jedan način uporabe šparoga.
Priprema: Bezbrojni su načini pripreme šparoga i svi su "najbolji". Pa ću ovjde nabrojiti samo neke.
Meni osobno, najdraži je način  pofuriti šparoge u vreloj vodi, tvrdo skuhati jajca, to dvoje pomiješati i obilno zaliti maslinovim uljem. Gotovo za 10 minuta, sva čula uživaju. Moja draga više voli samo skuhane šparoge u maslinovom ulju ili fritaju.
U nedjelju, napravili smo ih tako da smo ih podinstali na maslinovom ulju, sa malo mladog luka i češnjaka ubranog u vlastitom vrtu, pomidor, i sve to presipali na špagete kuhane "al dente". Mmmmmmm.
I na kraju, za one koji možda ne vole gorčinu šparoga, rižoto; podinstati šparoge na malo maslinovog ulja, dodati slatko vrhnje i rižu. Slatko vrhnje ubija gorčinu pa je za prste polizat' i onima koji baš i nisu ljubitelji šparoga.
I još nešto, ako poslije šparoga idete na WC, ne, ne raspadate se, to je zdravlje. S velikim Z.
Preporuka s tim u vezi: Svakako izbjegavati mokrenje u novaljskim birtijama tijekom sezone šparoga. Em što ne možeš uć' u zahod od smrada, em što, ako već i uđeš, ne možeš izdržati dovoljno dugo bez daha. A ako se još pije i piva, svakako birati lokal u odnosu na blizinu mora ili sličnog, pogodnog mjesta za mokrenje.

A sada, idem skuhati objekt gornje fotke, pa nakon malo uživancije za nepce, natrag na posao.

lostways @ 10:15 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 19, 2007
za danas. I do ponedjeljka. Idem kupit' letvice za pajole u "Furnir", po dragu na posao, pa pokupit' frenda.....i krećemo na more. Sutra u Split na Boat show, u subotu natrag u Novalju, izrada pajola i prežderavanje (a i pivica bu koja pala), u nedjelju čisto liječarenje i nerad, pa natrag na robiju. 

Do tada, ugodan vikend svima, lijepo je vrijeme pa pogasite strojeve i van! U prirodu.

Baš volim proljeće!

lostways @ 14:04 |Komentiraj | Komentari: 0
evo, netom završena shema kotlovnice Q=5MW, energent biomasa, medij topla voda 110/90°C.
Eto malo pomoći mladim strojarima.....

.... ak se to uopće kaj vidi....
lostways @ 13:37 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
...lupilo me na hiperaktivnost. Dobio sam danas zanimljiv mail, pa bilo istina ili ne, prenosim bez komentara:

Cijenjeni!

Evo već skoro godinu dana koristim vaš Max-tv i želio bih sa vama malo podijeliti svoje duševne boli i noćne more.Naime vaša usluga je sve samo ne usluga.Uslugu ste valjda htijeli napraviti mojoj bivšoj ženi da me vrag što prije odnese jer predpostavljam da su to njene intimne misli. Neznam samo što sam to vama učinio da me tako kažnjavate.MAX-TV.Prevara stoljeća koju ja iz mjeseca u mjesec uredno plaćam jer sam vezan ugovorom.Ako

prekinem taj ugovor onda plaćam cca 1500,oo kn (neznam zašto) a uredno sam platio i uređaj (koji je po riječima operatera još u fazi testiranja) i instalaciju tog jako lošeg uređaja.

Malo o uređaju.Brzina mu je otprilike kao prvom računalu koji je napravljen a uvelike podsjeća na usporenu snimku golova samo što je ovaj vaš 10-tak puta sporiji.Taman kad učita program i čovik se fino namjesti da pogleda tv nakon naporna dana a ono slika sleđena.Nazoveš operatera na broj 08009000 i on ti kaže da je kod njih sve u redu i da uređaj resetiraš

tako da ga isključiš iz struje.Nakon što se isključi moraš pričekati nekih bijednih 15-tak minuta i opet imaš sliku te se sav sretan ko mali prasac ponovno zavališ u fotelju i pokušaš shvatiti radnju filma jer je već prošlo nekih 20 min.Ako imaš sreće to će se desiti samo jednom u toku večeri a ako nemaš kao ja onda će ti se to desiti najmanje 5 puta tokom

večeri.Sreća max-tv ima videoteku na kojoj možeš pogledati sve one stare i dosadne filmove koji su na tv-u reprizirani po 10-tak puta. Uz to što im je cijena veća nego u videoteci (10,12,15 kn) na svako drugom filmu slika se zamrzne te moraš prebaciti na tv pa se onda opet vratiti u videoteku da bi nastavio gledat započeto a svako prekidanje i ponovno učitavanje oduzme svega nekih bijednih 10-tak min.Imate filmove na svu sreću koje moraš

prekidat samo 20 puta ali to i nije loše jer na kraju ispadne cijelovečernji film od 20-24 sata.Omjer filmova u videoteci je 10 naprema 1 u korist pornića(15 kn) i to je raj za bogate drkadžije sa jakim živcima.Unaprijed se ispričavam svima jer sam sad totalno popizdio.Ako ima gramatičkih poigrešaka cijenjena gospodo BOLI ME KURAC.Živci su mi otišli

od vašeg usranog max-tv-a a sve to uredno plaćam iz mjeseca u mjesec jer sam vezan ugovorom koji mene obavezuje da ga plaćam a vas obavezuje da ga naplaćujete bez obzira koliko bio loš.Pri zadnjem javljanju operateru(prije pola sata)veli mi da mogu putem maila poslati prigovor i to su sva moja prava u ugovoru koji ako prekinem mora platiti.Znači u

govnima sam svakako.Slobode su mi ograničene jer je ugovor pisan na moju štetu.Ostaju mi samo slobode govora.E pa to mogu iskoristiti na slijedeći način.Usvom adresaru imampreko 200 mail adresa pa ću ovaj mail poslati svima znanim i neznanim te ih zamolit (ako hoće da im i dalje šaljem one smiješne mailove) da ovaj prigovor proslijede svima znanim i neznanim.Pa će i ti znani i neznani to proslijedit svima znanim i neznanim pa će svi

ti znani i neznani skužiti da je taj max-tv jedno obično govno umotano u reklamni celofan za jednu kunu(uređaj koji nevalja platiš ustvari 300 i nešto kuna).Koristeći i dalje svoju slobodu govora a nemoćan da bilo šta drugo napravim citirat ću Šešelja u Haškom postupku te vam poručiti.MOŽETE SVI DA MI POPUŠITE KUVAC UKLJUČUJUĆI I ONU BITANGU MAX -TV.JEBEM VAM MRTVU MAJKU LADNIM KURCEM SVIMA DILJEM EUROPE GDJE GOT POSTOJI T-COM I MAX-TV.Sad kad sam malo olakša dušu idem resetirati vaš uređaj po osmi put danas ili ću izabrati film iz vaše bogate naftalinske videoteke pa se sa njim natezat do kasno u noć.Nadam se da mi ne zamjerate na slobodi govora i na onom " jeben vam" jer vi mene jebete iz dana u dan i ja vam to uredno plaćam.Sa poštovanjem Ivica Šitum,Šimićeva 64 (uređaj je na gazdaričino ime Paškvica Makale) 21000 Split jmbg 2705965381903.


lostways @ 09:55 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Dakle, nisam se ulijenio, niti odustao, samo me posao jebeno zatrpao. Čak do mjere da se nisam ni logirao ovih par dana i preletio najzanimljivije blogove. U ponedjeljak sam ulovio malo vremena za postić o rođendanu mog sina, ali u pol posta, prekinulo me, morao sam nekaj pogledat na drugom site-u, neoprezno kliknuo link i cijeli tekst je otišao u nepovrat. Odlogiralo me, a copy napravio nisam. Naravno, bio sam bijesan i nisam mogao ispočetka.

Kaj se tog bijesa tiče.... Najviše radim u programu "Mechanical Desktop 6" - strojarskoj inačici AutoCad-a. I postoji neki prokleti bug, koji s vremena na vrijeme poruši program, nakon neke malo zahtijevnije operacije. Prvo sam mislio da je do RAM-a, onda sam uzeo zvijer od stroja i definitivno nije to. S iskustvom svih ovih godina, utvaram si da znam prepoznati situacije, pa, ako se sjetim, napravim "save" prije. Ako se ne sjetim, by-by. Obzirom da u CAD-u radim već desetak godina, radim poprilično brzo pa sam u stanju u roku 15-ak minuta naparaviti užasno puno. Kako nisam tehnički crtač, nego konstruktor, puno puta izvedba ovisi i o inspiraciji. Auto save je uključen na svakih pol sata, jer mi smeta kad svaki čas radi pauzu da bi spremio napredak. E, pa sad može li se zamisliti kakav me bijes spopadne kad se dogodi pad. Uglavnom udaram po namještaju, jer PC mi po svoj prilici treba i ubuduće.  A bilo bi malo preskupo, svaki put kad se to desi ,kupovati novi monitor, npr. Iako ću si jednom priuštiti precizno odmjeren udarac šakom u prozorćić na kojem piše "FATAL ERROR".

Toliko o informatici.
Malo o rođendanu. 
Moj je, sad već, petogodišnjak, rođendan slavio 4 dana. Da, da. I malo me umorilo to. Iako je jedini, pa, eto, neka je. Ali koju smo on i ja zbrku napravili!? Rođen je 15.4. 2002. i bio je ponedjeljak. Sad je to palo u nedjelju. Rođendan za naše frendove (i njegove velike) je, naravno - u subotu. Radi se o škvadri koja ili nema djecu, ili ima, ali veliku. Pa se mi malo okupimo (da se djeca provesele - moš mislit). To u pravilu završi tak da jadničci, njih pet-šest spava u jednoj sobi (sreća kaj imamo ogroman krevet), a mi krkamo po hrani i voćnim sokovima (sic!) do ranih jutarnjih sati. Susjedi su najviše oduševljeni kad im u 4.30 ujutro pustim Hendirx-ev Purple Haze. (tim više kaj oni najčešće partijaju uz ćirilicu).

- Tata, zakaj slavimo u subotu kad je rođendan u nedjelju.
- Zato kaj se u nedjelju možemo naspavati (kako tko, jer nas nemilosrdno, glavobolji i mamurluku usprkos, probudi u pol devet).
- Taaata, a zakaj onda u utorak slavim u Mc Donaldsu? 
- Zato kaj nije bilo slobodnih termina prije (prava je istina da nedjelja ne dolazi u obzir zbog jasnih razloga vezanih uz glavobolju i mamurluk, a neodgovorni mama i tata nisu na vrijeme rezervirali termin pa je preostao samo utorak).
- Taaata, znači onda sam rođen u nedjelju?
- Zapravo, sine rođen si u ponedjeljak, ali ove godine taj dan pada u nedjelju pa zapravo.... i ugrizem se za jezik. Tko će sad to objasnit petogodišnjaku.....

Ponedjeljak, 20.30 h: (Miš dolazi uplakan u dnevni boravak...)
- Maaaama, zakaj mi danas nisi čestitala rođendan?

Toliko o zbrci. Pokušali smo mu objasniti sve ispočetka, no na kraju, shvatili smo da je najlakše utješiti ga čestitajući mu rođendan i u ponedjeljak. Par pusa i zagrljaja pa gotovo s tugom.

Pa smo malo slavili (u najintimniijem izdanju, samo nas troje) i u ponedjeljak.

U krevetu se zagrlili, i zaspali.

I tada, nitko na planetu nije bio sretniji od nas troje. Sigurno. (sad me hitilo na melankoliju)

lostways @ 09:50 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 11, 2007
...je u pravilu tak-tak dan. Ni vrit ni mimo. Ponedjeljak je katastrofa, petak omiljen. Srijeda pak, nosi najintezivnije poslovne napore, jer petak je blizu pa ono kaj ne stigneš danas, eventualno sutra, ni nećeš ovaj tjedan. Zato danas samo kratki osvrt na srijedu, za sutra malo više. Možda osvrt na domaće gospodarske prilike iz perspektive malog, ali ambicioznog poduzetnika. Ne trgovca, švercera ili uobičajenu sliku domaćeg poduzetnika (bile bičve, dva do tri mobitela, mercedes iz '89. ...) već tehničkog konzultanta, project menagera ili samo projektanta. Klipovi pod nogama sa svih strana, pa ti plivaj rođo (reko bi Rojs ili pokojni Rođo (Spajk))

Trčim u Ogulin na sastanak, moglo bi bit' uspješno. Plaćica za svibanj, ako Bog da, osigurana....

lostways @ 11:24 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, travanj 10, 2007
...je. Ta tri dana koja sam toliko iščekivao, odbrojavao, planirao, prošla su kao treptaj oka. 
S malenim sam se uspio poigrati, slagati kamenje na plaži, red badmintona, red šetnje po rivi i proučavanja brodova (to je mislim, više mene vesililo nego njega). I suze za kraj, taaaata, ja bi ostao još na moru. Jebi ga sine, takav je usrani život, mama i  tata moraju doma, radit', da možemo imat novčiće. On na to obično veli: pa ne trebate radit, odite na baknomat. 
Kaić je pri kraju, još natkabina, struja, i završni lak. Već smo dogovorili prvomajsku đitu. Rab ili Lošinj.
Samo da vrijeme ne zaje...
Šparoga nabrali hrpu, krpelj samo jedan. Mislim da sam ga išćupao skupa s glavom. Valjda nebum krepal ili spušio meningitis. Zbog vrećice šparoga. Ove godine su dobro rodili i babori (blavori) pa mogu reći da je odnos ubranih šparoga i umalo nagaženih babora 1: 50. Za šparoge. Krausaca (ona zmija kaj se prišteka na vime od ovce) slabo i nikako možda jedan. 
Zato sam imao čast promatrati čin parenja čančara. Genijalne životinjice, moj sin zaražen ninja kornjačama je oduševljen originalom. 
Ostalo, standardno, kavica u Lisa, zubonja u subotu, šunka u kruhu u nedjelju. 
Šunku ne želim vidjeti bar do slijedećeg Uskrsa.
Dosta za sada, mobitel zvoni svakih 30 sekundi, probudili se investitori. Pa me zovu.
Moram radit', malo.
lostways @ 09:22 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, travanj 6, 2007
Potaknut groznim postom  (fora je ispalo) o novinskoj patki, evo i moj inspiriran pričom koju sam čuo od turističkog vodiča prilikom posjete Rimu, točnije Vatikanu i crkvi Sv. Petra. A i prigodno je (??) obzirom na predstojeće blagdane.
Dakle..

Negdje u 13. stoljeću, živio je stanoviti John Anglicus, (ja sam zaboravil kak' se zval papa jer sam u Rimu bio prije 10-ak godina, ali u literaturi ta priča spominje Pope Joan - ja ne znam HR inačicu za Joan, John je Ivan, ali Joan??) koji je zapravo bi(la)o žena koja se oblačila u dečka.
Mic po mic, i dogurao čovjek (žena) do Vatikana i na koncu postao Papa. Živio je tako, kao papa 2 godine i 7 mjeseci. Kada je umro, otkrili su (oni koji su oblačili pokojnika za sprovod) tajnu. Papa nema pišu!
I tako, crkva k'o crkva, pritajila neugodan podatak, ali njegov nasljednik, odnosno kardinali, uveli su pravilo da svaki papa, prije same inauguracije, sjeda na otvorenu stolicu kako bi se moglo provjeriti ima li TESTise.
I tako u latinskom nastala riječ - testatum.

Riječ je, naravno, o legendi ali zgodno je i zanimljivo. Ne?

Opširnije i preciznije o tome u Wikipedi-ji, ja sam samo ispričao priču koju čuh (jebate riječi!!!)
Naravno da su i ženski aktivisti informirani pa je i tu moguće pronaći zgodnih informacija o tom predmetu...npr. womenshystory, a i upit "lady pope" na Google daje brojne rezultate u tom smjeru. 

E pa toliko od mene, 

sretan Uskrs svima!
lostways @ 11:07 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 5, 2007
kaj me inspiriralo? Koji je to poriv napržit' đigericu prek svake mjere (bilo iz auta, bilo s prozora zgrade)? Moj je ukus bliže možda heavy metalu nego pop pjesmuljcima (iako sam stari haškić pa me i dalje šoraju Stonesi, Clapton, Hendrix ...), ali stvarno ne mogu skužit' zakaj tak glasno. Kad sam bio klinac, kod staraca, znao sam malo susjede mrcvarit s hard rock repertoarom, ali radilo bi se o jednoj ili dvije tek otkrivene pržione, pa bi s kloferom ili metlom u ruci zamišljao ogromni stage, na kojem pored npr. Dylana soliram na "Shelter from the strom". A Wembley u valovima prati moje harme. OK, imao sam 16. Riječi nisam kužio, ali nije bilo ni bitno...(ritam je u kostima rekao bi moj stari prijatelj kad počnu prvi taktovi "Sharp Dressed Man" od ZZ Top.) Muzika je fakat bila nekaj. Priznali ili ne, voljeli ili ne, te nekakvi rock rifovi ostali su temelj i modernog diska, popa, pa i ovih elektronskih pravaca. (prebrojati samo razne obrade starih rock standarda). Moja (starija) sestra je imala nekakvu disco singlicu (pričamo o valjda '78.) na kojoj je bila napomena: za glasno slušanje (sjetil sam se Dona Summer). To me se dojmilo, ali nikak nisam mogao skužit' zakaj. 
Natrag na današnjicu. Oko tih turbo-folk spika, digla se silna graja, deseci (ili desetci možda) tribina, članaka, "otvorenih" i sl. sa silnim sociolozima, glazbenicima... Te protest, te utjecaji ratnih migracija, tisuće teorija i objašnjenja. Ali ja ne bih o tome (jel' aorist bih, bi,bi bismo, biste bi. Ili?).
Gledam kroz prozor dolje na parkiralištu, sjedi lik u nekakvom Opelu, otvorio prozore i uključio valjda cijeli megawat (MW) audio mašinerije pa kulerski sluša nekaj užasno. Muzika - ritam mašina pili nekakakvu brzu poskočicu u modu high speed harmonika. Preko toga malo sporiji ritam u modu raštimana violina, i na kraju svega opet, ali ovaj put malo u falšu, harmonika. 
Riječi - Bože pomozi, ni za citirat' ali uglavnom ostavila ga neka žena, jebiga, čaše, vino, njena kosa, bosa, jutarnja rosa - uglavnom stupidne i plitke rime na razini (ili ispod nje) erotskog pjesnika Emira ili sličnih ridikula.
A on i dalje sjedi k'o glavni fakin. I ponosno pokazuje trenirku Fake Nike. I kaj je najtužnije bliže je 40-im nego 30-im. Ne znam kaj radi tu dolje tak dugo, valjda se komad kojeg čeka srami spustit'.
Ok, imaš MW instalirane audio snage (i akumulator od valjda 600 Ah kad to trpi), imaš i Opela, trenka, kratka zurka, vidli smo te. Odi sad, pusti nas.
Ali, to je samo jedan primjer, gomila likova prži đigericu iz auta i stanova.
Opet, ZAKAJ?
Kaj je to, in, kaj komadi briju na to, ili je fakat mjuza tak dobra da je treba glasno slušat'?
OK - klubovi, balkan gangsta image, komadi u minicama i premalim grudnjacima, Euri na čelu muzičara, oružje ... Ali zaboga, parkiralište? Gundulićeva u podne? 
Kužimo da ste frajeri, ali stišajte malo zaboga miloga.
Ma niš, idem ja sad otvorit prozor pa uperit' svojih prastarih 2x50 Maranzovih Wata prema parkiralištu. - Maaa, neću. Bu'm ja potiho sebi pustil "All Along The Watchtower" i "Purple Haze".
Za sebe, za svoju dušu.
lostways @ 14:16 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 4, 2007
...nije me bilo nekoliko dana.. To će reć', bilo je posla. U ponedjeljak je konačno čučnula nakakva lova na račun, pa sam mogao udahnut. Danas već dišem polakše ( potrošilo se). Nije sve tak crno, osim 1000 km u dva dana, uspio sam ugovorit' veeeeeeeeeeeliki posao , i možda jedan malo manji (opet).
Niš ne pričam da ne ureknem, dok ne čučne novčić.
Naravno, ovo nikog ne zanima, ali gore lijevo u zaglavlju piše: moj internet dnevnik. Pa nek' ostane zabilježeno.
Bliži se petak, to znači odlazak u Novalju, ne znam tko se više veseli, moj angel ili ja. A ni mama nije ravnodušna. Šunkica, pisanice, rotkvice i mladi luk. A u subotu, poslijednji zubatac (4 kg) iz frizera, od prošle sezone ide na gradele! Veselo!
Poslao sam i hrpu dijelova za čamac HP ekspresom majstoru, on obećava porinuće do 20. travnja.
mojoj sreći nikad kraja. Valjda ću do tada imati i love da mu platim . Samo da još vrijeme ne zakenja ljeto kako je zakenjalo zimu (skijašima).
Sve u svemu, neloš tjedan, da ih je više takvih.
lostways @ 12:52 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
nedjelja, travanj 1, 2007
...je, pol sedam, a ja radim. Sve zbog usranog ponedjeljka, zapravo nije ponedjeljak  kriv nego alkohol. Čak nemam vremena ni za više od ove dvije rečenice, ak 'ne želim sjedit' tu do ponoći.
lostways @ 18:35 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare