zagrebačka trilogija
Blog
petak, studeni 21, 2008

Jučerašnji Jutarnji list, objavio je članak u kojem među ostalim, donosi informaciju o tome da, tri od pet Hrvata odbija prihvatiti činjenicu pripadnosti Balkanu. Slučajno uzeh u ruke i Franovu knjižicu, neka zbirka pitanja-odgovora u vezi Europske unije, gdje autori uredno u balkanske zemlje pobrojiše sve osim Hrvatske.

Geografski, Balkanu pripadamo nedvojbeno. Zapadna obala tog golemog europskog poluotoka, gotovo u cijelosti je hrvatska obala. Politički, nažalost jednako tako, dovoljan su dokaz događaji s početka 90-ih.

Dakle, zašto tri petine Hrvata odbija identifikaciju s tim geografsko političkim pojmom? - zbog, uglavnom negativnih, konotacija koje taj pojam donosi. U Jutarnjem se čak spominje fraza upotrebljavana u europskim političkim krugovima, a to je "balkanizacija Afrike". Đizus!

E pa. Jesmo ili nismo?

Pokušajmo napraviti malu analizu. 

Politička kultura
Vidi forume, komentare pod člancima u net medijima, političke emisije na TV-u. Vidi ustaše i komunjare, ustaše i srbende(četnike). Tolerancija u shvačanju političkih ili svjetonazornih različitosti u nas je na poprilično niskoj razini. Dodatna je argumentacija, svakom tko je bar jednom bio na kakvom forumu, mislim da je suvišna.
Balkan vs. Europa 1:0

Prometna kultura
Nakon samo nekoliko kilometara vožnje po Zagrebu, bez dodatnih objašnjenja ili argumenata...
Balkan vs. Europa 2:0

Gastrokultura
Koliko štrudle, razni istarski i dalmatinski specijaliteti vuku i dijele korijene s našim europskim, zapadnim susjedima, toliko je rasprostranjenost turcizama unutar gastronomske ponude, prevladavajuća. Ipak, ovdje je rezultat neodlučan. Iako kad bi pričali o kulturi konzumacije, balkan ima stanovitu prednost. Ali ipak:
Balkan vs. Europa 3:1

Gospodarska kultura (?)
Korektna trgovina, još je miljama daleko od europske. Mito, korupcija, nepotizam, pojmovi su koji Balkanu daju, barem još zasad, neuhvatljivu prednost. Ne tvrdim naravno, da Europljani ne znaju za značenje pobrojanih pojmova, ali, svi imaju negativnu percepciju u javnosti. Kod nas, sv je OK ako te ne ufate.
Balkan vs. Europa 4:1

Kultura umjetnosti
Tu već hvatamo dobar priključak, što zahvaljujući stoljetnim utjecajima Austrougarske monarhije i Italije, što zahvaljujući (valjda)urođenoj percepciji i talentima, umjetnost (osim možda filmske) uglavnom spada u Europu. Osobno i pristrano, prisutnost notornih cajki u glazbenoj kulturi, svrstat ću na marginu iako bi možda realno, jezičak na vagi što se tiče glazbenog ukusa prevagnuo na Balkan. Kako bilo:
Balkan vs. Europa 4:2

Zaključak neću iznosit, a ako nešto izostavih, rado ću napravit update semafora pripadnosti.

Od dnevnih aktualija, sve što spomenem, još je dodatni dekagramski uteg na balkanskoj strani vage. Kako je ovih dana virovitički gradonačelnik jedna od svjetlijih pojava unutar vladajuće stranke, ostavit ću na slobodnu procjenu fotku s njegovog bloga. 
Balkanski ili europski političar?

Obzirom na vokabular premijera komentiran u prošlom postu, pronalazim i prostor za svrstavanje Lijepe naše izvan Balkana. 

U Južnu Ameriku.

lostways @ 10:55 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare