zagrebačka trilogija
Blog
četvrtak, ožujak 27, 2008
...zastori se spuštaju. 
Ne, neću pisati o velikanu hrvatske scenske umjetnosti. Neću pisati ni o nekoj od aktualnih predstava što igraju u jadnom hrvatskom teatru. Ali ću pisati o jednom drugom teatru. U predstavi u teatru pod imenom Hrvatska da-nije-tragična-bilo-bi-smješna politička scena. Kazalište je, definitivno, internacionalnog karaktera. Pa da vidimo o kojoj je predstavi riječ?

Čin prvi. 
ZERP

Prije nekoliko tjedana, s naslovnica, manje-više, svih tiskanih medija, vrištalo je malo podbuhlo lice našeg premijera, s naslovima tipa: "DVOJBA!" ,"ZERP vs EU" "EU uvjetuje nastavak pregovora odustajenjem od ZERP-a".
Naši dragi diplomati, oznojili su se dajući brojne intervjue, u kojima su dramatično objašnjavali situaciju u kojoj se nalazimo, nazivali EU ucjenjivačima, tražeći naznake slovensko-masonske i talijansko-valjda-arapske urote, ukratko, pripremali "ovce" za šišanje.
Proglasivši solomonsko rješenje sa provedbom čuvene skračenice i vetom primjene na članice EU, veličanstvenom pobjedom moćne hrvatske diplomacije, čin je završen. Uz gromoglasan aplauz talijansklih mafijaških ribara i dvije posade slovenskih ribarica.

Pisao sam tada, pa eto ponavljam. Uzalud vam trud svirači. Raštimani orkestar pod ravnanjem dr. Ive, odsvirao je dramatičnu falšu. ZERP je žrtvovan uzalud. Pa umjesto da naš dirigent, po izvedbi simfonije. Ili bolje saop opere, pobere ovacije janjeće populacije i uspravno nastavi koračati putevima ponositih urarskih radiona, radije je odabrao naprćenu guzicu i odobravanje Giusepea i Janeza.  Kako je problem vezan uz ZERP, samo vrh divovske ledene sante, poznatije kao prepreke pristupanje RH u punopravno članstvo EU, tako se po svršetku loše režiranog čina, kulisa razmaknula, pa ovce iz prepune kazališne arene, mogu nazrijeti i scenske radnike pod imenom, korupcija, kriminalno pravosuđe, pumpanje i falsificiranje ekonomskih praručunskih dosega, nekompatibilna porezna politika, i ostali ilegalni stanovnici te slavne kazališne kuće. 
Kako se može isčitati iz skromno opremljenog teksta u Jutarnjem listu, pod naslovom: "Naši ulagači u Hrvatskoj bore se s korupcijom" naš je ministar vanjskih poslova najbolji učenik dr. Ive, koji je pak doktorirao kao prvi u klasi kod profesora baruna Munchausena.  
Pljuska. To je pojam koji se provlači kroz tekst. Ministar se vratio sa sastanka s austrijskom kolegicom, pun pohvala napretku. Smetnu je s uma pritom, da izvan granica Lijepe naše, novinarstvo funkcionira nešto drugačije. Pa je usprkos njegovim optimističkim izjavama, postalo jasno ono o vrhu sante leda, kao i to da odustajanje od ZERP-a neće ubrzati primitak u članstvo, sve dok se ne riješe svi spomenuti problemi. Na koje nije moguće samo tako staviti veto.

Čin drugi.
BRANITELJI

Dični zastupnici, na maloj sceni teatarskog giganta pod nazivom Hrvatski Sabor, raspravljaju o objavi registra branitelja. Pa dr. Ivini statisti, inzistiraju na tome da ako se već objavi spisak branitelja, ravnoteže radi, to isto treba učiniti i sa spiskom agresora i pedofila. 
U lijepo su nas drštvo svrstali. A nama ovcama, nikako nije jasno u kakvoj su vezi istek moratorija na trgovinu tzv .braniteljskim dionicama i upornim odbijanjem objave registra. Scenarij kvalitetan, gluma amaterska. 
Čin završava frenetičnim pljeskom ratnih profitera, lažnih invalida, i uredskih heroja. 


Čin treći.
NATO-G.W.B.

Spektakularnim mjerama osiguranja započinju grandiozne pripreme za posjet stoljeća. Dolazi nam u posjet ni više ni manje nego ridikulozni globalni meštar od zajebancije s tuđim životima i cijelim narodima, George (dablju) Bush (eksplodirala? - BUM!) kako bi nam svečano uručio pozivnicu za NATO. Figa. To je upravo ono kaj će nam uručiti spomenuti gospodin. Uvalit će nam strgane F-16 i natjerati, u sveopćoj diskreciji, na potpis još nekoliko dokumenata koji će isplivati kao dramatična "ucjena" za nekoliko mjeseci ili godina kad se poželimo ponašati nekako drugačije od onog na što smo se tim gay potpisom obavezali. 
Završetak ovog grand finala, popraćen je dugotrajnim pljeskom predstavnika međunarodnih korporacija, međunarodnih trgovaca nekretninama i agentima US agencija za zbrinjavanje američkog tehnološkog i inog smeća.

Čin četvrti.

Predviđen je za jesen 2009. ali je zbog bolesti glavnog glumca odgođen na 2012. Ili do daljnjeg.
lostways @ 16:12 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare