zagrebačka trilogija
Blog
ponedjeljak, rujan 22, 2008
Bura (sjevernjak, sjever, tal. bora) vrlo je jak vjetar, koji povremeno puše osobito u hladnije doba godine u sjevernom dijelu istočne obale Jadranskog mora, a i u nekim drugim krajevima na Zemlji.

Vrlo je značajna prirodna pojava, jer znatno utječe na život ljudi, organizama i razvoj vegetacije. Bura dolazi s kopna i puše, prelazeći bilo i obronke gorskog lanca, uglavnom smjerom prema moru. Puše obično velikom, katkada orkanskom snagom, naročito ondje, gdje se gorje proteže blizu morske obale....
...Pojedini udarci (refuli, op. lost) bure često i znatno mijenjaju svoju jačinu i smjer, te se po smjeru katkada znatno razlikuju od općeg smjera glavne struje vjetra....

To o buri kaže Wikipedija

Refuli su, kako sugerira i naslov posta, upravljali našim boravkom na Pagu, čija je bura, tek nešto manje čuvena od one senjske, ili pak biokovske. Za razliku od podmitljivih profesora koji su vikend proveli o državnom trošku zaklonjeni od bure (bar one prirodne, za razliku od medijske), mi smo svoj proveli o vlastitom, izloženi joj.  Na sveopće čuđenje naših prijetelja i susjeda, vremenskoj prognozi usprkos, kao i uvjetima na moru, isplovili bi između dva refula, što je rezultiralo fotkama u nastavku.  Ostatak vremena proveli smo u prežderavanju lignjama, i dugim šetnjama.

Olakotna je okolnost bila, neki prirodni fenomen, koji je buru, kao Mojsije Crveno more, razmaknuo od obala Novalje, dok je posvuda puhala olujnom snagom. Slika na "Aladinu", izgledala je cijeli vikend otprilike ovako nekako:


 To nam je omogučilo, umalo ugodnu plovidbu uz kraj. Kako izgleda bura iznad Novalje (iako je u pozadini zapravo Kolan), možda može dočarati ovo...Ubrzo nakon isplovljavanja, promatrajući i diveći se nebu, uočili smo neobičnu, ali zloguku sliku.

Kanader u niskom letu.

Osvrnuli smo se u smjeru njegova leta, i imali što vidjeti. Požar na Šonjinim stanima. Za razliku od nesretne Makarske, gdje je bura to spriječila, ovdje nije bila toliko snažna da taj protupožarni izum stoljeća, situaciju ne riješi brzo i učinkovito. Kako na događaje nismo mogli nikako utjecati, posvetili smo se odabitu pozicije za lignjarenje. Pritom, nisam odolio ne uslikati neke od veličanstvenih prizora, kojima nam priroda pokazuje svoju moć.


Plodovi naše upornosti, unatoč nemogućim uvjetima, nisu bili senzacionalni ali svakako primjereni planovima.I za kraj, Novalja. Kada Velebit ima ovu zlokobnu krunu od oblaka, znači da je opasnost od bure golema. No zbog svega prije pokazanog, isplatilo se i malo pretrpiti....lostways @ 10:59 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare