zagrebačka trilogija
Blog
utorak, travanj 24, 2007


To samoniklo, neugledno, gorko i relativno nedostupno bilje, u meni budi proljetnu strast. Zašto?

Prvo, s dolaskom proljeća, prva asocijacija (uz naravno, oskudniju žensku odjeću) su šparoge. 
Da bi se nabrale, potrebno je zaći u potpuno divlje ogradice, pretrpiti višestruke ogrebotine nevjerojatne količine vrsta trnovitih biljaka, tamo gdje i ovce izbjegavaju zalaziti, štapom razmaknuti nekoliko babora (blavora), nekoliko puta pasti preko kamenih ograda, riskirajući pritom ugriz zmije, pauka i skoro sa stopostotnom sigurnošću krpelja (čepera kako kažu novaljci) pritom vjerujući (nadajući se) kako ovi, južnije od Save ne prenose meningitis.

Drugi način je kupiti stručak na placu, otprilike gornja količina za cca 50-60 Kn (bar u Zg). Pritom, dokazano je, ove nemaju ni približno dobar okus kao one koje uzrokuju bezbrojne ozljede. Npr. moja je draga krenula prekoračiti drvena vrata između dvije ogradice, kamen pod nogom se izmaknuo i ona je s "maličkom" opala na vrata (načinjena od drvne palete). Da ne ostane samo na tome, vrata su pukla, pa sada s obzirom na površinu masnice i ostale ozlijede u zoni "maličke" šparoge koristimo kao kompenzaciju za sex, bar u narednih dva tjedna....
Dakle, još jedan način uporabe šparoga.
Priprema: Bezbrojni su načini pripreme šparoga i svi su "najbolji". Pa ću ovjde nabrojiti samo neke.
Meni osobno, najdraži je način  pofuriti šparoge u vreloj vodi, tvrdo skuhati jajca, to dvoje pomiješati i obilno zaliti maslinovim uljem. Gotovo za 10 minuta, sva čula uživaju. Moja draga više voli samo skuhane šparoge u maslinovom ulju ili fritaju.
U nedjelju, napravili smo ih tako da smo ih podinstali na maslinovom ulju, sa malo mladog luka i češnjaka ubranog u vlastitom vrtu, pomidor, i sve to presipali na špagete kuhane "al dente". Mmmmmmm.
I na kraju, za one koji možda ne vole gorčinu šparoga, rižoto; podinstati šparoge na malo maslinovog ulja, dodati slatko vrhnje i rižu. Slatko vrhnje ubija gorčinu pa je za prste polizat' i onima koji baš i nisu ljubitelji šparoga.
I još nešto, ako poslije šparoga idete na WC, ne, ne raspadate se, to je zdravlje. S velikim Z.
Preporuka s tim u vezi: Svakako izbjegavati mokrenje u novaljskim birtijama tijekom sezone šparoga. Em što ne možeš uć' u zahod od smrada, em što, ako već i uđeš, ne možeš izdržati dovoljno dugo bez daha. A ako se još pije i piva, svakako birati lokal u odnosu na blizinu mora ili sličnog, pogodnog mjesta za mokrenje.

A sada, idem skuhati objekt gornje fotke, pa nakon malo uživancije za nepce, natrag na posao.

lostways @ 10:15 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare