zagrebačka trilogija
Blog
četvrtak, veljača 19, 2009

Nakon dužeg vremena, primio sam se crtanja (pritislo, ježi ga). Zadak je konstruirati registar za grijanje indirektne parionice manjeg volumena. Nakon kraćeg računanja potrebne, snage, ogrijevne površine, i određivanja količine protoka (promjera priključka) valjalo je prionuti crtanju skice. Odlučio sam koristiti, umjesto uobičajenog ACAD Mechanical 6 Power Pack, Autodesk Inventor 9 kojemu nisam baš toliko vičan. Međutim, rezultati i brzina kojom sam ih postigao su me oduševili. Istina, ne radi se baš o posebno kompliciranom uređaju, no zato sam i donio takvu odluku.

Inventor ne radi baš na principu konstruiranja u AutoCAD-u, ali ni bitno različito (kad pohvataš konce). Za raliku od ovog prvog, u Inventoru se projektira 3D, a projekcije potrebne za crtež se, nevjerojatno lako i jednostavno, rade gotovo posve automatski. Ovo je cijevni registar sa priključcima, u radnoj fazi. Element po element se radi u 2D Skechu, da bi mu se nakon toga, vrlo jednostavno dodao volumen.Rotacija i zumiranje se izvodi vrlo jednostavno, mišem...


...što je zgodno osim za konstrukciju, vrlo praktično i za kontrolu učinjenog.

Najbolji sio priče dolazi na kraju. Upotrebljavajući vrlo jednostavne komande, prebacivanje iz radne faze u tehnički crtež, u svakojakim projekcijama, sa jednostavnim i praktičnim alatom za kotiranje, sve je gotovo časkom.

Evo kako izgleda tehnička skica cijelog grijača, u raznim mjerilima, prilagođeno za printanje na A3 formatu.Zgodno i praktično. Ne?


lostways @ 09:24 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare